Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Φρέσκα βιβλία #2
Εντάξει. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη, όταν αποκτώ καινούργια βιβλία και όσο κι αν προσπαθώ να κρυφτώ, το χαμογέλό μου θα ξεπηδά από την οθόνη μου και θα φτάνει ως τη δική σας.
Τα αγοράσαμε με τον σύζυγό μου πριν από δυο βδομάδες σ' ένα ταξίδι-αστραπή στη συμπρωτεύουσα, όλα σε πολύ καλές τιμές. 


Αυτό θα είναι για μένα το πρώτο βιβλίο του Μουρακάμι κι εύχομαι ν’ ακολουθήσουν κι άλλα. Δεν έχω ιδέα για το Κουρδιστό πουλί, αλήθεια. Απλά το πήρα. Πρόταση μιας αναγνώστριας του ιστολογίου, της Rosa Mund.


Aπό καιρό ήθελα να διαβάσω Έβερετ, βλέποντας εγκωμιαστικά σχόλια για τη γραφή και τα έργα του στα φιλικά βιβλιοϊστολόγια. Καταπιάνεται με τις έννοιες του ρατσισμού, της φυλετικής διαφοροποίησης, της πολιτικής, των μηχανισμών που κινούν τα λογοτεχνικά πράγματα.


Για τους Αγριόκυκνους άκουσα μόλις πήρα το πτυχίο μου. Όμως, ήταν πάντοτε πολύ ακριβοί για μένα. Τα 21 ευρώ της προσφοράς σίγουρα ήταν το πιο θελκτικό ποσό που θα μπορούσε να έχει το βιβλίο, ώστε να με συνοδεύσει ως το ταμείο. Μέσα από την αυτοβιογραφία τριών γενεών γυναικών περνούν μπροστά από τα ματιά μας εκατό χρόνια από την πρόσφατη ιστορία της Κίνας, πριν και μετά την επανάσταση του Μάο. 
Όπως μου είπε μια φίλη μου, οι Αγριόκυκνοι δεν είναι ούτε ιστορία, ούτε λογοτεχνία. Είναι ένα έργο που σε βοηθά να γνωρίσεις την ιστορία και τον πολιτισμό μιας χώρας, που αποτυπώνεται μέσα από τη φόρμα της "αυθεντικής", λογοτεχνικής μαρτυρίας.


Πώς σας φαίνονται;


Υ.Γ.1 Έχω κολλήσει στην ανάγνωση του Τρίτου Ράιχ του Ρομπέρτο Μπολάνιο, το οποίο δεν μ’ ενθουσιάζει. Δεν ξέρω γιατί, αλλά το περίμενα καλύτερο. Οι μέρες περνούν κι εγώ είμαι ακόμη στις σελίδες του. Άγχος…
Υ.Γ.2 Θα ακολουθήσουν κι άλλα Φρέσκα βιβλία, γιατί ο κουμπαράς μου έμεινε ανέπαφος. Χιχι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...