Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Το πιο αγαπημένο βιβλίο για το 2013¨Φέτος αναγνωστικά ήταν για μένα μια καλή χρονιά, γιατί διάβασα βιβλία που από μικρή ήθελα να τα διαβάσω, όπως για παράδειγμα τον Ξένο του Καμύ ή τη Μεταμόρφωση του Κάφκα. Νομίζω ότι πλέον ήμουν έτοιμη γι' αυτά.
Μετά τη γέννηση του μικρού μου "δυσκόλεψα" ως αναγνώστρια, έγινα λίγο πιο απαιτητική. Κάτι που θα με "κρατούσε" πιο μπροστά τώρα το εγκατέλειπα στο λεπτό.
Το 2013 το μωράκι μου άρχισε να γίνεται παιδάκι, να μιλάει, να παίζει, να εκφράζεται σα μεγάλος. Διάβαζα περισσότερο νωρίς το πρωί, λίγο το μεσημέρι και λίγο το βράδυ. Μέσο όρο 3 ώρες/μέρα. Τα βιβλία που διάβασα πρέπει να φτάνουν τα 30. Αυτά για τα οποία έγραψα από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα είναι 17
¨.

Αυτό είναι το σχόλιό μου στο ιστολόγιο της Δάφνης Χρονοπούλου, στην ερώτηση πόσα βιβλία διαβάσαμε το 2013 και πόση/-ες ώρα/-ες διαβάζουμε την ημέρα (το κείμενο έχει ενδιαφέρον και ασχολείται με το ποιος ορίζεται ως αναγνώστης, τι επιλέγει να διαβάσει και πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η αγορά βιβλίου στη χώρα μας).

Ακολουθώντας την παράδοση αγαπημένων βιβλιοϊστολόγων, θα αξιολογήσω τα βιβλία για τα οποία έγραψα στο A BOOK BLOG ξεκινώντας από αυτό που με κέρδισε λιγότερο, για να φτάσω στο πιο αγαπημένο μου για το 2013.

Η αξιολόγηση είναι εντελώς υποκειμενική, (π.χ. η Μεταμόρφωση του Κάφκα από τη μια και το Σχετικά με τον Ροδερέρ του Μαρτίνες από την άλλη) και έχει να κάνει κατά βάση με τη γεύση που μου άφησαν, το αν και κατά πόσο κατάφεραν να μπουν στην καρδιά μου.


-Η κάθοδος των εννιά, Θανάσης Βαλτινός
-Η συζυγική ζωή, Σέρχιο Πιτόλ
-Το μέγαρο των χαστουκιών, Πασκάλ Μπρυκνέρ
-Σχετικά με τον Ροδερέρ, Γκιγέρμο Μαρτίνες
-Ο συλλέκτης, Τζων Φώουλς
-Η Μεταμόρφωση, Φραντς Κάφκα
-Το Παλιοκόριτσο, Μάριο Βάργκας Λιόσα
-Καλημέρα θλίψη, Φρανσουάζ Σαγκάν
-Στο café της χαμένης νιότης, Πατρίκ Μοντιανό
-Μετάξι, Αλεσσάντρο Μπαρίκκο
-Τοστ ζαμπόν, Τσαρλς Μπουκόφσκι
-Ο ξένος, Αλμπέρ Καμύ 
-Το στρίψιμο της βίδας, Χένρι ΤζέιμςΜετά από αρκετά ανικανοποίητα διαβάσματα, φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που αφέθηκα στην ασφάλεια που προσφέρουν βιβλία που έχουν αντέξει στο χρόνο και έχουν ξεπεράσει γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Η ανάγνωσή τους πραγματικά με δικαίωσε και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό.

Φέτος διάβασα βιβλία στα οποία θέλω να επιστρέψω.


Ελπίζω το νέο έτος να φέρει πολλές λέξεις, πάμπολλα βιβλία και περισσότερο χρόνο γι’ αυτά!
Α! Και το δέμα του Άι Βασίλη κάτω από το δέντρο μου (με τις καινούργιες κυκλοφορίες):-)

Χρόνια πολλά με υγεία και διαβάζοντας πολλά και καλά βιβλία !


Υ.Γ. Η αλλαγή του χρόνου θα με βρει αγκαλιά με τις Μεγάλες Προσδοκίες του Κάρολου Ντίκενς, τις οποίες και φύλαξα γι’ αυτές τις μέρες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...