Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Διαβάζοντας παιδικά βιβλία με το γιο μου


Δημιουργώντας το «A BOOK BLOG» δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα αναφερόμουν σε παιδικά βιβλία, παρά το γεγονός ότι μετά τη γέννηση του μικρούλη μου συστηματικά και πλάι σε εκείνα που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε μένα σημείωνα σε σκόρπια χαρτιά και τίτλους βιβλίων που πίστευα πως θα του αρέσουν.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν κατάλληλα ιστολόγια (bookworm, μια φορά κι έναν καιρό η μικρή ελένη, παιδική λογοτεχνία, αγαπημένα παιδικά βιβλία) που ασχολούνται με αγάπη και μεράκι για το παιδικό βιβλίο λειτουργώντας και για μένα καθοδηγητικά, κάπως σαν φάροι αναγνωστικών διαδρομών με τον μικρό μου πρίγκιπα. Για μεγαλύτερα παιδάκια, ξεχωρίζω τον Μικρό Αναγνώστη και τις εκδόσεις Σαϊτα, όπου μπορεί κανείς να διαβάσει ελεύθερα παιδικά βιβλία, να τα ακούσει ή να τα αποθηκεύσει στον υπολογιστή του χωρίς κόστος.

Τον πρώτο καιρό αγόραζα βιβλιαράκια μικρού σχήματος με σκληρά φύλλα από χαρτόνι και λίγες σελίδες. Το περιεχόμενό τους στηρίζονταν στο γνωστικό επίπεδο (λέξεις, ζώα, χρώματα, σχήματα, φρούτα, στο σπίτι). 

Στα δεύτερα γενέθλιά του, παρατήρησα πως είχε πλέον αρχίσει να λέει από μόνος του τις λέξεις χωρίς να τον ρωτάω και γενικά ν' ασχολείται περισσότερο με τα βιβλιαράκια και λιγότερο με τα παιχνίδια του. Έτσι, αποφάσισα να αποταμιεύσω κάποια χρήματα με σκοπό να του αγοράσω βιβλία με ιστοριούλες.

Αρχικά, είχα το εξής δίλημμα: σκεφτόμουν πως οι κοινές σελίδες ίσως να μην είναι οι καταλληλότερες για τα μικρά του χεράκια, όμως μια δοκιμή θα με έπειθε. Αγόρασα το Μικρό Κοάλα και ο γιος μου ξετρελάθηκε. Όχι μόνο δε σκίζει τις σελίδες του, αλλά μου το φέρνει πολλές φορές μέσα στη μέρα ζητώντας μου να το διαβάσουμε. Το εκπληκτικό είναι πως σύντομα άρχισε να συμπληρώνει τις προτάσεις και να χρησιμοποιεί τις καινούργιες λεξούλες στην καθημερινότητά του. 

Τα πιο αγαπημένα μας μετά το Μικρό Κοάλα, εκδ. Παπαδόπουλος: Η Ολίβια, η μικρή κουκουβάγια, εκδ. Πατάκης, Τικ και Τέλα, εκδ. Ίκαρος,  Μάντεψε πόσο σ' αγαπώ, εκδ. Παπαδόπουλος. 


Μέσα σ’ ένα μήνα έχουμε εμπλουτίσει την παιδική μας βιβλιοθήκη με πανέμορφα παιδικά βιβλία τα οποία διαβάζουμε ξανά και ξανά και πάλι απ' την αρχή! Πλέον ο χρόνος που απομένει για τα δικά μου έχει συρρικνωθεί αγγίζοντας με δυσκολία τη μισή ώρα, όμως το βίωμα του να διαβάζω με το αγοράκι μου έχει μια γλύκα τόοοση και είναι αυτές οι στιγμές που νιώθω ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου.


4 σχόλια:

 1. Το μικρό κοάλα και το Τικ και Τέλα είχαν τρελή επιτυχία και στο σπίτι μας... Το Μάντεψε πόσο σ' αγαπώ είναι τέλειο! Την Ολίβια δεν την ξέρω αλλά πρέπει να τη βρω γιατί όλο μπροστά μου εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό. Πολύ όμορφες οι επιλογές που κάνατε για τη βιβλιοθήκη σας!
  Είναι πράγματι τέλειο να μοιράζεσαι βιβλία με το μικρό σου. Από τις πιο απολαυστικές στιγμές της ημέρας... Χάρηκα πολύ όταν ξεπεράσαμε το στάδιο των σκληρών βιβλίων με τις λεξούλες και περάσαμε στα παραμύθια, που μ' αρέσουν κι εμένα όσο και στη μικρή! :ο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η "Ολίβια" σε σχέση με τα δύο πρώτα έχει μεγαλύτερο κείμενο, ενώ οι σελίδες της είναι από σκληρό χαρτόνι. Έχει ωραία εικονογράφηση και παραθυράκια για "κρυφοκοιτάγματα". Ενδεικνυται για την ηλικία των 2, 2+.
   Το "Μάντεψε πόσο σ' αγαπώ" αν και προχωρημένο για την ηλικία μας τον "κρατάει" κάθε φορά, χωρίς να το βαριέται. Μάλιστα, μου το φέρνει λέγοντάς μου "Μεγάλος λαγός...τόοοσο πολύ!"
   Γεωργία μου πήραμε πολλές ιδέες από τα δικά σας διαβάσματα και χαίρομαι που σας ανακάλυψα :-)
   Σκεφτόμουν και το "Δάσος" του Tony Wolf, αλλά λίγο το φοβήθηκα ως ογκώδες που είναι.
   Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο, να χαίρεσαι το κοριτσάκια σου!

   Διαγραφή
 2. Μη σταματάς να του δίνεις ερεθίσμστα!
  Μετά τις σπουδές μου η πρώτη δουλειά που έπιασα κατευθείαν ήταν σε βιβλιοπωλείο. Με πήραν ειδικά για να στηρίξω την προώθηση του παιδικού βιβλίου αφού εείνη την εποχή που ασχολούμουν πολύ με τα παιδιά το κατείχα καλά το θέμα.
  Τώρα πια έχω χάσει την επαφή με το παιδικό βιβλίο. Αλλά αν είχα δικό μου παιδί πιστεύω ότι δεν θα σταματούσα να του εμπλουτίζω τη βιβλιοθήκη του!
  Πολύ καλές οι επιλογές σου όπως κι οι σκέψεις σου πίσω από τις επιλογές σου!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω πως χρησιμοποίησες τη σωστή λέξη, μιλώντας για ερεθίσματα.
   Ως γονιός αυτό προσπαθώ να κάνω: να τον εφοδιάσω με όσο πιο πολλά μπορώ, ώστε μεγαλώνοντας να 'χει τη δική του κληρονομιά, "εύρεια νου".
   Μακάρι να μου δινόταν και μένα η ευκαιρία να εργαστώ σε μια θέση που θα εξυπηρετούσα γονείς και παιδιά.
   Σ' ευχαριστώ για τα όμορφά σου λόγια :-)
   Φιλιά!

   Διαγραφή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...