Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Διαβάζοντας παιδικά βιβλία με το γιο μου


Δημιουργώντας το «A BOOK BLOG» δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα αναφερόμουν σε παιδικά βιβλία, παρά το γεγονός ότι μετά τη γέννηση του μικρούλη μου συστηματικά και πλάι σε εκείνα που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε μένα σημείωνα σε σκόρπια χαρτιά και τίτλους βιβλίων που πίστευα πως θα του αρέσουν.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν κατάλληλα ιστολόγια (bookworm, μια φορά κι έναν καιρό η μικρή ελένη, παιδική λογοτεχνία, αγαπημένα παιδικά βιβλία) που ασχολούνται με αγάπη και μεράκι για το παιδικό βιβλίο λειτουργώντας και για μένα καθοδηγητικά, κάπως σαν φάροι αναγνωστικών διαδρομών με τον μικρό μου πρίγκιπα. Για μεγαλύτερα παιδάκια, ξεχωρίζω τον Μικρό Αναγνώστη και τις εκδόσεις Σαϊτα, όπου μπορεί κανείς να διαβάσει ελεύθερα παιδικά βιβλία, να τα ακούσει ή να τα αποθηκεύσει στον υπολογιστή του χωρίς κόστος.

Τον πρώτο καιρό αγόραζα βιβλιαράκια μικρού σχήματος με σκληρά φύλλα από χαρτόνι και λίγες σελίδες. Το περιεχόμενό τους στηρίζονταν στο γνωστικό επίπεδο (λέξεις, ζώα, χρώματα, σχήματα, φρούτα, στο σπίτι). 

Στα δεύτερα γενέθλιά του, παρατήρησα πως είχε πλέον αρχίσει να λέει από μόνος του τις λέξεις χωρίς να τον ρωτάω και γενικά ν' ασχολείται περισσότερο με τα βιβλιαράκια και λιγότερο με τα παιχνίδια του. Έτσι, αποφάσισα να αποταμιεύσω κάποια χρήματα με σκοπό να του αγοράσω βιβλία με ιστοριούλες.

Αρχικά, είχα το εξής δίλημμα: σκεφτόμουν πως οι κοινές σελίδες ίσως να μην είναι οι καταλληλότερες για τα μικρά του χεράκια, όμως μια δοκιμή θα με έπειθε. Αγόρασα το Μικρό Κοάλα και ο γιος μου ξετρελάθηκε. Όχι μόνο δε σκίζει τις σελίδες του, αλλά μου το φέρνει πολλές φορές μέσα στη μέρα ζητώντας μου να το διαβάσουμε. Το εκπληκτικό είναι πως σύντομα άρχισε να συμπληρώνει τις προτάσεις και να χρησιμοποιεί τις καινούργιες λεξούλες στην καθημερινότητά του. 

Τα πιο αγαπημένα μας μετά το Μικρό Κοάλα, εκδ. Παπαδόπουλος: Η Ολίβια, η μικρή κουκουβάγια, εκδ. Πατάκης, Τικ και Τέλα, εκδ. Ίκαρος,  Μάντεψε πόσο σ' αγαπώ, εκδ. Παπαδόπουλος. 


Μέσα σ’ ένα μήνα έχουμε εμπλουτίσει την παιδική μας βιβλιοθήκη με πανέμορφα παιδικά βιβλία τα οποία διαβάζουμε ξανά και ξανά και πάλι απ' την αρχή! Πλέον ο χρόνος που απομένει για τα δικά μου έχει συρρικνωθεί αγγίζοντας με δυσκολία τη μισή ώρα, όμως το βίωμα του να διαβάζω με το αγοράκι μου έχει μια γλύκα τόοοση και είναι αυτές οι στιγμές που νιώθω ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...