Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Η συζυγική ζωή, Σέρχιο Πιτόλ
Ένα ευχάριστο απόγευμα πέρασα με τη νουβέλα του Σέρχιο Πιτόλ, τιμημένου με το βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του. Η Συζυγική ζωή (1991) αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας του συγγραφέα. Τα άλλα δύο είναι Το καρναβάλι: Το γαϊτανάκι του έρωτα (1984) και η Εξημέρωση του θεϊκού φλαμίνγκο (1989).

Το έργο είναι μια σάτιρα του γάμου και της γρήγορης κοινωνικής ανόδου, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Αποτυπώνει την ανοησία και την στενομυαλιά των μικροαστών που επιδιώκουν τη γρήγορη κοινωνική άνοδο και τον πλουτισμό και που όταν τα αποκτήσουν πλήττουν αναζητώντας διέξοδο σε ανόητες και μικροπρεπείς καταστάσεις, γίνονται καρικατούρες της ζωής τους, ξεχνώντας την ταπεινή τους καταγωγή.

Η Μαρία Μαγδαλένα έχει αλλάξει τ’ όνομά της σε Ζακλίν, θέλοντας να ξεχάσει την ταπεινή της καταγωγή και την φτώχεια των παιδικών της χρόνων. Είναι παντρεμένη με τον ευκατάστατο και ευφυή Νικολά Λομπάτο, ο οποίος διαπρέπει στον επιχειρηματικό κόσμο. Και οι δύο ζουν μέσα στα πλούτη, ωστόσο η ευτυχία είναι κάτι που τους λείπει. Ο Νικολά αισθάνεται ανία μέσα στο γάμο τους και την απατά συστηματικά. Η Ζακλίν νιώθει ότι ο σύζυγός της είναι κατώτερος από την ίδια πνευματικά και φιλοδοξεί να γίνει μια σπουδαία λογοτέχνιδα, η οποία θα διαπρέψει στα λογοτεχνικά πράγματα αφού πρώτα απαλλαγεί από τη σκιά του. Στην έβδομη επέτειο του γάμου τους, όπου μεταξύ συγγενών και φίλων, παρευρίσκεται όλη η υψηλή κοινωνία του Μεξικού συλλαμβάνει ένα σατανικό σχέδιο: να γίνει ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του συζύγου της και να κληρονομήσει τα πλούτη του. Στο μεταξύ, διατηρεί εξωσυζυγική σχέση μ’ έναν ξάδερφό της, τον Γασπάρ, ο οποίος τις αποσπά μεγάλα χρηματικά ποσά. Μαζί σχεδιάζουν να κάνουν πράξη το σχέδιο της δολοφονίας, το οποίο όμως πέφτει στο κενό. Κάτι που θα επαναληφθεί άλλες δύο φορές με τους επόμενους εραστές της Ζακλίν, έναν υποτιθέμενο εκκολαπτόμενο πολιτικό και έναν ιταλό καθηγητή που διδάσκει σε μια ιδιωτική Ακαδημία όπου φοιτεί και η ίδια με σκοπό να καλλιεργηθεί πνευματικά και να γίνει συγγραφέας. Το αποτέλεσμα είναι ο Νικολά πάντα να γλιτώνει και η Ζακλίν να καταλήγει στο νοσοκομείο: απόπειρα αυτοκτονίας ύστερα από νευρικό κλονισμό, απώλεια δύο δαχτύλων του χεριού, τραύμα στον ώμο από σφαίρα. Καθώς τα χρόνια περνούν, ο Νικολά καταστρέφεται οικονομικά, κηρύσσει πτώχευση και καταφεύγει στη Μαδρίτη για να ξεφύγει από τους πιστωτές του και όντας πικραμένος από τη δημοσιοποίηση της απιστίας της γυναίκας του. Η ίδια ζει πλέον σ’ ένα μικρό διαμέρισμα και εργάζεται σ’ ένα ¨αποκρυφιστικό¨ βιβλιοπωλείο. Τα χρόνια περνούν, η Ζακλίν μεγαλώνει, παχαίνει, ασπρίζουν τα μαλλιά της, γίνεται 60 ετών, όταν μαθαίνει ότι ο σύζυγός της με τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονταν σε διάσταση και ο ένας δεν είχε νέα του άλλου έχει φτάσει στο Μεξικό, έχει ρυθμίσει τις περισσότερες οικονομικές του υποχρεώσεις και διατηρεί ένα κατάστημα σιδηρικών. Οι δύο σύζυγοι συναντιούνται και ο Νικολά της περνά μια δεύτερη βέρα, ως σύμβολο της καινούργιας ζωής μακριά από τα λάθη του παρελθόντος. Για να γιορτάσουν το ξανασμίξιμό τους, δειπνούν σ’ ένα εστιατόριο όπου η Ζακλίν ορέγεται κάποιους μεξικανούς εφήβους και ταυτόχρονα αντικρίζει με αηδία τον σύζυγό της και συνειδητοποιεί τη ματαιότητα τόσων χρόνων απραγίας. Έπρεπε να τον είχε δολοφονήσει, αφού πρώτα τον απατούσε συστηματικά. Η νουβέλα ολοκληρώνεται με την Ζακλίν καθισμένη σ’ ένα αναπηρικό καροτσάκι και τον Νικολά να την φροντίζει με πατρική τρυφερότητα, σα να επρόκειτο για ένα απείθαρχο, ιδιότροπο κοριτσάκι.

#Για να είμαι ειλικρινής αγόρασα το βιβλίο για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν ότι αποτελεί έργο της ισπανόφωνης λογοτεχνίας (την οποία και λατρεύω) και ο δεύτερος η τιμή του. Η πολύ χαμηλή τιμή του…μόλις 2.66€. 

#Με μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι για την Συζυγική ζωή έχουν γράψει αρκετά βιβλιοφιλικά ιστολόγια όπως: ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ, ΝΟ14ΜΕ, Librofilo, Aesopus, και οι απόψεις διίστανται.


Πιτόλ Σέρχιο, Η συζυγική ζωή, μτφ. Κατερίνα Τζωρίδου, εκδ. Καστανιώτη, σελ.138.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...